Drawing Art Gallery CHAOS

VESNA KNEŽEVIĆ

Redakcijama za kulturu

 

Galerija HAOS nastavlja sa predstavljanjem crtačkih opusa naših likovnih stvaralaca i priređuje izložbu, na dva nivoa galerije, radova na platnu i na papiru profesorke na FLU u Beogradu Vesne Knežević pod nazivom Soba očekivanja.

 

Tim povodom organizujemo konferenciju za štampu i razgovor sa umetnicom u ponedeljak, 13. marta u 12 sati.

 

U prostoru  galerije biće postavljena traka islikanih crteža  visine 30 cm, u neprekidnom nizu kakav je i papir na kojem su crteži nastali. Motivi crteža su poljupci i senke  koje prate detalje iz prirode. Ta neprekinuta papirna traka slikano-crtanog materijala bi kao harmonika na momente izlazila iz prostora zida naglašavajući ritam i smenjivanje crtanih motiva. Ova minimalistička slikana linija, intervencija u prostoru,   povezala bi prostor u jednu celinu. Jednostavnost i elementarnost tananog  papira i crtanje koje  podrazumeva kretanje koje  potencira ideju da se u istu vodu ne može dvaput ući, govori o neprekidnom i nezaustavljivom  smenjivanju događaja koji nemaju priliku vraćanja na prethodno - objašnjava nam umetnica njenu ideju za ovu postavku..

 

Vesna Knežević je rođena u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti. Magistarske studije završila na istom fakultetu.U zvanju je vanrednog profesora na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Na studujskom boravku u Parizu bila je 1989. godine  kao dobitnik nagrade Moša Pijade. Ostvarila veliki broj izložbi u zemlji i inostranstvu. 

Dobitnica je više nagrada:

1983 Dobitnica nagrade Nikole Graovca,

1983 Nagrade Fonda mladih talenata Sekretarijata za kulturu

1984 Nagrada  za slikarstvo novoprimljenih članova ULUS-a

1986 Otkupna nagrada Republičke zajednice za kulturu 

1989 Nagrada za slikarstvo na izložbi paleta mladih - Titov Vrbas

1994 Nagrada za crtež - 18. memorijal Nadežde Petrović Čačak

2002 Zlatna paleta, nagrada za slikarstvo, Prolećna izložba ULUS-a

2008 Zahvalnica Fondacije princeze Olivere za stručnu saradnju 

2011 Nagrada Jesenjeg salona ULUS-a

 

Vesna Knežević  se do 14. aprila predstavlja  u Galeriji HAOS svojim crtežima na papiru i na platnu, za koje istoričarka umetnosti, Ljiljana Slijepčević u svom tekstu za ovu postavku kaže: "Na izložbi crteža u Galeriji HAOS: lepršavost, igra i čednost formi, ritmuju se u frizu neograničene dužine papira - sve dok ima slobodnih zidova u Galeriji... Oblici i impulsi iz Prirode se nižu gradeći jednu dinamičnu univerzalnu priču o čežnji za Ljubavlju - u senci i hladu Drveta... Učestalo se pojavljuju dve glave kao amblematski „modeli“ Susreta muškog i ženskog principa..."

 

Izložbu otvara u utorak, 14. marta  u 20 sati istoričar umetnosti Sava Ristović.

                                                                                                         

              Borka Božović

Working time: 12-20h Every day except Sunday

Location

  • Dositejeva 3 - 11000 Belgrade - Serbia.
  • +381 11 2627-497

Sponsors